HACIA UNA IZQUIERDA CÍVICA

...este planteamiento, que definimos como Izquierda Cívica, constituye el núcleo del discurso político de Ciutadans y recoge el valor humanista del liberalismo político y la sensibilidad social del socialismo democrático. Es un proyecto liberal, porque se orienta a la libertad de los ciudadanos para ser y para elegir los términos de su proyecto vital. Es un proyecto que se sitúa a la izquierda, porque no concibe una libertad efectiva sin justicia social y sin igualdad real de oportunidades para todos...

martes, 15 de julio de 2008

BALANZAS FISCALES, QUE CANSINOS

Los nacionalistas catalanistas juegan continuamente con la dialéctica de opresores y oprimidos, donde supuestamente los catalanes son víctimas de los malvados españoles. De esa manera, se pueden permitir hablar de no sé qué expolio fiscal.

El gobierno ha publicado hoy unos números que según aseguran son las balanzas fiscales que pide el nacional-catalanismo. En realidad, esta publicación lo que hace es poner en un apuro la continuidad de la demagogia y patrioterismo victimista que se ha hecho con este asunto, porque la información y el conocimiento no hace otra cosa que perjudicar al nacionalismo.

De todo esto, lo que más me molesta es la traición del PSC a los valores socialistas. Porque al reclamar que los impuestos de Cataluña no salgan de dicha CCAA están demostrando que su socialismo no existe. De hecho, si fuesen socialistas quizás propondrían un Estado Unitario, ya que el Sr. Castells (que representa al sector más catalanista del PSC –si es que Montilla no pertenece a él- asegura que es mucho más igualitario). Reclamar que los impuestos se queden donde se pagan lleva directamente a no pagar impuestos (para evitar expolios a los ricos) y a no redistribuir la riqueza a favor de una sociedad igualitaria que permita ofrecer las condiciones necesarias para la emancipación de todos los ciudadanos. Está claro que ese es el modelo al que nos lleva la propuesta del PSC y es exactamente hacia lo que ha avanzado ZP (con el apoyo del PP) a través de todas las reformas estatutarias que se han producido durante su mandato. Hacia una España de feudos, de desigualdades, de diferencias. En lugar de avanzar hacia Europa, retrocedemos. ¿Donde está la solidaridad de la izquierda? ¿Donde está su internacionalismo? ¿Donde está la vocación libertaria de esta? En Ciudadanos, que como ya dijo Fernando Savater, es el primer partido de izquierda cívica que se funda ex novo en España desde la transición.

Salud!

PD. Otros ejemplos de la deriva hacia la derecha del PSC-PSOE los encontramos en su política de cheques, los 2.500 € o los 400 €, así como todas las privatizaciones que han llevado y siguen llevando a cabo son otros síntomas de ese abandono de los valores socialistas.

6 comentarios:

Anónimo dijo...

Ets un espanyol. Amb això està tot dit. No es nota gaire que hagis nascut a Catalunya maco.

Sergio Sanz dijo...

Sóc espanyol, català, barceloní, europeu, m'estimo els llocs que he visitat perquè són escenaris de la meva vida. Però a mi em coneixen per les meves idees, els meus valors, les meves actituds i les meves pintes. I això té molt més a veure amb l'ús de la raó, i el que he llegit que no pas amb una arbitrarietat com és néixer en una determinada coordenada geogràfica.

Clar, que per a aquells que creuen en les "unidades de destino en lo universal" pot sobtar que sent català pugui ser d'esquerres.

Salut!

Anónimo dijo...

"no pas amb una arbitrarietat com és néixer en una determinada coordenada geogràfica."

si haguéssis nascut mil quilòmetres al sur o 100 anys abans entendries molt millor de que va aquesta arbitrarietat.

podeu seguir amb l'autoengany de relativitzar-ho tot i més. "trencant fronteres" "essent ciutadans del món" i demagògia per l'estil.

PS: jo també m'estimo els llocs on visc, però no sóc tonto. Si l'estat ens roba (tenint en compte que aquí a catalunya els preus són més cars) el que està fent de tropa de txoc de la burgesia espanyola ets tu.

Amunt Maulets!

Sergio Sanz dijo...

Què vol dir que “l’Estat ens roba”? L’Estat recapta impostos i redistribueix la riquesa; això és fa per justícia social. La tropa de xoc a la burgesia la formen tots aquells que fan servir les balances fiscals de coartada per demanar que els impostos no es facin servir per a cohesionar socialment. Perquè si “Espanya roba a Catalunya” també podem parlar de que “Catalunya roba a Europa” ja que el darrer any va rebre 8.600 milions d’€ en fons de cohesió social de la UE. I el que sobta és un discurs tant reaccionari de gent que es pensa que és d’esquerres. Demanar que els impostos és quedin allà on es recapten atempta contra la justícia social; es demanar que els rics es quedin amb els diners. Ja posats, podries demanar que els impostos de Sarrià es quedin a Sarrià, i si Nou Barris no té calés que es busquin les garrofes ells solets.

En aquest sentit el teu discurs és clarament reaccionari, antisocialista. Però no només això. Les consignes del tipus “una llengua, una cultura, una terra” son arcaiques. Vivim en societats cosmopolites, i aquesta mena de consignes (com el “ein reich, ein volk, ein fürer” o “una, grande y libre”) son integristes, essencialistes. Són incompatibles amb una societat plural, d’individus emancipats. És profundament conservador.

I sobre ser ciutadà del món, simplement dir que jo vull avançar cap a una Europa unitària (un Estat-nació europeu), on els drets i els serveis siguin iguals per a tots el europeus (i no sigui únicament una unitat de mercat, com ara). Trencar les actuals comunitat polítiques per fer-ne més em sembla que és anar justament en sentit contrari al que jo vull anar.

Salutacions d’un que ni és maulet, ni botifler. Simplement, republicà.

c.e.t.i.n.a. dijo...

Doncs nano, que vols que et digui? Si penses que amb 30 anys de subvencionar a d'altres comunitats autònomes no n'hi ha prou....

Quants anys més necesiten Andalucia, Extremadura o Galicia per autofinançar-se?

Una cosa és ser solidari i una altre ben diferent és que et fiquin la mà a la cartera. I a mi no m'agrada que em robin. A tu si? És la teva opció, però hauràs d'entendre que molt no compartim el teu punt de vista

Salu2

P.d. Com pots comprovar no parlo des de cap nacionalisme, ni català ni español. Ni tant sols soc socialista. Parlo només de diners. dels meus diners.

Sergio Sanz dijo...

Són les persones les que paguen impostos, i no els territoris. Si jo sóc ric i pago impostos és perquè hi hagi justícia social. Però si sóc ric i no vull pagar impostos és que sóc un reaccionari. I a Catalunya, hi ha gent que paga més del que rep i gent que paga menys del que rep.

Un Estat Social es basa en la redistribució de la riquesa, en oferir igualtat d’oportunitats per a tots els membres de la comunitat política independentment de les seves condicions socials d’origen. No han d’haver desigualtats sense responsabilitat, cap desigualtat injusta.

I efectivament, són punts de vista diferents. El meu punt de vista és d’esquerres, socialista, igualitari, humanista. I l’altre punt de vista és egoista, antisocialista, reaccionari. I ara no estic parlant de nacionalismes.
Parlo de justícia social.

Salut!