HACIA UNA IZQUIERDA CÍVICA

...este planteamiento, que definimos como Izquierda Cívica, constituye el núcleo del discurso político de Ciutadans y recoge el valor humanista del liberalismo político y la sensibilidad social del socialismo democrático. Es un proyecto liberal, porque se orienta a la libertad de los ciudadanos para ser y para elegir los términos de su proyecto vital. Es un proyecto que se sitúa a la izquierda, porque no concibe una libertad efectiva sin justicia social y sin igualdad real de oportunidades para todos...

miércoles, 25 de abril de 2007

CIUTADANS, DES DE CIUTADANS

L’article d’opinió de l’editorial de l’e-notícies titulat “El PP contra Ciutadans” és clarament manipulador ja que fa tot un seguit de qualificacions que ara comprovarem que són falses. De fet, és molt fàcil posar etiquetes i fer qualificacions quan no s’argumenta, però per aquesta mateixa raó és molt senzill rebatre-ho.

Tot i això crec que s’ha encertat en una cosa. Estic convençut que l’aparició de Ciutadans i el fet que presentem candidatura a l’alcaldia de Barcelona és la causant de que el candidat del PP a Barcelona estigui fonamentant la campanya electoral en la defensa del bilingüisme. Ens hem començat a acostumar a que se’ns copiï. Tots tenim molt present el plagi que el PSC canari va fer del programa electoral què presentàvem a les eleccions del passat 1 de Novembre. Bé, hauria de rectificar, no van fer un plagi. Van fer una versió, els socialistes canaris van suprimir l’estrofa a la que dèiem que baixaríem el sou dels representants polítics, al cap i a la fi, la política és la seva professió i la partitocràcia, la seva empresa.

Tornat al fil que motivava aquesta reflexió voldria apuntar diferents qüestions. La primera que defensar el bilingüisme a Catalunya no és una actitud espanyolista, sinó una actitud radicalment democràtica. Els principis d’igualtat i llibertat que foren la base de la democràcia liberal són clarament incompatibles amb la política lingüística que s’arrossega del pujolisme. Aquest principis es recullen amb consciència a l’ideari de Ciutadans i en una situació anòmala on es sanciona el no ús d’una llengua oficial cal defensar el bilingüisme. Els catalanistes defensen aquestes sancions, un espanyolista defensaria el mateix a la inversa. Un demòcrata no te doble moral. De fet, els nacionalismes són tots iguals, excloents.

En segon terme, voldria manifestar que les idees no caben dins de les fronteres. La concepció identitària de la res pública és opressora. S’afirmava a l’article que comento que Ciutadans es posiciona amb els espanyols davant les concepcions identitàries de Catalunya. Una clara dosi de maniqueisme: si no s’és catalanista, no s’és català; si no s’és ari, no s’és alemany. L’editorial aprofita també per a qualificar Ciutadans de nacionalista espanyol i això ho rebem com un insult. Caldrà recordar que reclamem el laïcisme identitari i que aquest és incompatible amb cap mena de nacionalisme.

També voldria aprofitar per dir que no robem vots a cap partit, presentem un programa i unes idees a la ciutadania i si així ho desitgen poden donar suport a que aquestes es representin als espais de deliberació política. Potser la resta de partits considera normal que la política s’hagi convertit en una mercaderia, però a Ciutadans sabem fer un altre tipus de política i sense clientelismes.

També voldria aclarir que el contingut polític de Ciutadans no es difús. És complex, com el món, però amb una coherència excepcional. Caldrà recordar que el nostre ideari recull les millors tradicions polítiques europees: el liberalisme progressista i el socialisme democràtic (és a dir, som d’esquerra liberal). I per a acabar la rèplica queden dues qüestions que es defensen amb un sol argument. Es tracta de l’estigma que se’ns llença a sobre respecte la nostra falta de programa més enllà de la defensa dels valors d’igualtat, llibertat i laïcisme (se’ns qualifica sempre amb la conclusió, i no amb els principis) i sobre la nostra suposada semblança ideològica amb el PP. Si els socialistes canaris ens van copiar el programa és fàcil arribar a dues conclusions: la primera és que tenim un programa ben clar i segon, que segons l’afirmació de l’editorial de l’e-noticies, que el partit socialista canari s’assembla al PPC. El que queda ben clar és que Ciutadans té veu pròpia.

Sergi Sanz, Coordinador de l'Agrupació de Joves de C's.

_____

Artículo publicado en e-noticies.